Ana içeriğe atla

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) farklı dönemlerde çeşitli süreleri kapsayacak şekilde açılan staj ilanlarına ülkemizden özellikle uluslararası ilişkiler ve AB çalışmaları gibi alanlarda yükseköğrenim gören ya da mezun vatandaşlarımız başvuru yapabilmektedir.

Avrupa  Parlamentosu'nda  (AP)  "Schuman  Traineeship  Programı"  kapsamında,  Ekim-Şubat  ve Mart-Temmuz olmak üzere iki dönemde ücretli staj imkanı bulunmaktadır. Ekim-Şubat 2024 dönemi staj başvuruları  1 Mayıs  günü  başlamış  olup,  son  başvuru tarihi  31 Mayıs'tır  (yerel  saatle  23.59'a  kadar). Mart-Temmuz  dönemi  için başvurular  ise  1-31  Ekim  tarihleri  arasında  alınmaktadır.  AP'de;  Genel Müdürlüklerde yapılan "Schuman Traineeship" ve "AP üyelerinin yanında yapılan stajlar" olmak üzere iki tip ücretli staj formatı bulunmaktadır.

Söz konusu staj programı, 18 yaş üzeri, AB üyesi veya aday/genişleme ülkesi vatandaşı, lisans derecesine sahip, en az bir AB resmi dilini çok iyi derecede bilen (üye ülke vatandaşı olmayan adayların İngilizce, Fransızca  ve  Almanca  dillerinden  birini  çok  iyi  derecede  bilmesi  gerekmektedir),  sabıka  kaydı bulunmayan ve AB kurumları, yapıları veya ajanslarında çalışmamış ya da staj yapmamış olan adaylara açıktır. Staj programıyla ilgili bilgilere;

"https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/en/work-with-us/traineeships" adresinden, staj olanaklarına ilişkin duyurulara ise "https://epstages.gestmax.eu/website/homepage" adresinden erişilebilmektedir.

Bu kapsamda yer alan "Europe unit: Enlargement, Western Europe and Northern Cooperation - Post A: primary  focus  on  Bosnia  and  Herzegovina  and  Türkiye"  programına  çevrimiçi  başvuru  yapılabildiği görülmektedir.  Mezkûr  programa  kabul  edilen  stajyer,  AP'nin  Brüksel'deki  binasında,  Dış  Politikalar Genel Müdürlüğü'nde (DG EXPO - Directorate-General for External Policies of the Union) 5 ay süreyle staj yapacak, başta Türkiye ve Bosna-Hersek olmak üzere, DG EXPO görev alanındaki ülkelerle AB ve AP'nin ikili ilişkilerinin takibi, raporlama yapılması, toplantılara katılım gibi görevler üstlenecektir.

Konuya ilişkin olarak AB Nezdinde Brüksel Daimi Temsilciliğimizce (AVBİR  DT) AP yetkilileri ile daha önce yapılan görüşmelerde "AP Schuman Traineeship Programı"na ülkemizden son yıllarda yapılan başvurularda önemli ölçüde düşüş olduğu ve hatta bazı staj dönemlerinde ülkemiz vatandaşı bir stajyer bulunmadığı dile getirilmiştir.

Bir yandan AP tarafından sunulan tüm staj  fırsatlarından vatandaşlarımızın azami ölçüde faydalanması önem arz ederken diğer yandan "Schuman  Traineeship" bağlamında yoğun  rekabetin  mevcut  olduğu bilindiğinden, Türkiye'den başvuracak adayların, daha avantajlı olabilecekleri  AP  Dış  İlişkiler  Genel Müdürlüğü (DGEXPO) ve AP bünyesindeki  Araştırma  Merkezi  (EPR  -  European  Parliamentary Research  Service) gibi birimlerin staj ilanlarına öncelik vermelerinin faydalı olabileceği değerlendirilmektedir.