Ana içeriğe atla

Erasmus Hareketliliklerinden Faydalanmak İsteyen Personellerimizin Dikkatine,

2024/25 Akademik yılı Erasmus+ programı kapsamında, yurtdışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde Ders Verme Hareketliliğine katılmak isteyen akademik personelimiz ve yurtdışındaki üniversite ve kurumlarda Eğitim Alma Hareketliliğine katılmak isteyen idari personelimiz için başvurularımız 21.10.2024 tarihinde başlamaktadır. 

Bu ilan Üniversitemizin 2024-1-TR01-KA131-HED-000219906 no’lu projesini kapsamaktadır. 

Başvurmak isteyen personelin, 21.10.202411.11.2024 tarihleri arasında https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr adresi üzerinden E-Devlet giriş bilgileri ile başvuru yapmaları gerekmektedir.

Posta yoluyla veya ofise şahsen başvuru yapmak isteyen personellerin başvuruları kabul edilmemektedir. 

Personel Ders Verme Hareketliliği

Yalnızca ders verme yükümlülüğü bulunan personelin başvuru yapması gerekmektedir. Ders verme yükümlülüğü bulunmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Türkiye'de Erasmus Üniversite Beyannamesi (EÜB) sahibi bir yükseköğretim kurumunda ders vermekle yükümlü olan akademik personelin, program ülkelerinden (Avrupa Birliği ülkeleri) birinde, EÜB sahibi bir yükseköğretim kurumunda öğrencilere ders vermesine olanak tanıyan bir faaliyet alanıdır. Bu faaliyetin gerçekleştirilebilmesi için üniversitemiz ile gidilecek üniversite arasında bir kurumlararası anlaşma yapılması zorunludur. Üniversitemizin kurumlararası anlaşmalar listesine buradan ulaşılabilmektedir.

Personel ders verme hareketliliğinin geçerli bir faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için en az 8 saatlik bir faaliyette bulunulması gerekmektedir.

Seçilen personelin, faaliyetlerini gerçekleştirecekleri kurumdan alacakları davet mektuplarını, sonuç tarihinden itibaren 45 gün içerisinde Erasmus Koordinatörlüğüne ibraz etmeleri zorunludur. (Son tarih, sonuç ilanında belirtilecektir.) Davet mektubunu belirtilen süre içerisinde ibraz etmeyen personelin hareketliliği, asil listesinden hibesiz hareketlilik listesine aktarılacaktır.

Personel Eğitim Alma Hareketliliği

Yalnızca ders verme yükümlülüğü bulunmayan idari personelin başvuru yapması gerekmektedir. Ders verme yükümlülüğü olan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Personel eğitim alma hareketliliği, Türkiye’de Erasmus Charter for Higher Education (ECHE) sahibi bir yükseköğretim kurumunda istihdam edilmiş herhangi bir personelin, program ülkelerinden birinde eğitim almasına olanak tanıyan bir faaliyet alanıdır. Bu kapsamda, bireyin mevcut işine ilişkin konularda sahip olduğu becerileri geliştirmek amacıyla çeşitli eğitimler (işbaşı eğitimleri, gözlem süreçleri vb.) alması mümkündür. Konferans katılımları, personel eğitim alma faaliyeti kapsamında uygun faaliyetler olarak değerlendirilmemektedir.

Personel eğitim alma hareketliliği kapsamında, ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda istihdam edilen personelin, eğitim almak üzere ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumuna veya ilgili kuruluşlara gitmesi de mümkündür. Eğitim almak üzere gidilecek kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri, ticaret odaları ve birlikleri, okullar, vakıflar, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kariyer rehberliği sağlayan kuruluşlar, profesyonel danışmanlık ve rehberlik kuruluşları, yükseköğretim kurumları ve Erasmus+ 33 Program Rehberinde belirtilen diğer kuruluşlar olabilir. Bu bağlamda, uygun bir işletmeden kastedilen her tür özel veya kamuya ait kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dahil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimlerdir.

Personel eğitim alma faaliyeti tam zamanlı bir faaliyet olup, tam gün eğitim alınan süreler için hibe ödemesi yapılacaktır. Bu nedenle, Personel Eğitim Alma Hareketliliği Anlaşmasında (Staff Mobility for Training - Mobility Agreement) eğitim alma programının gün bazında belirtilmesi gerekmektedir.

Seçilen personelin, faaliyetlerini gerçekleştirecekleri kurumdan alacakları davet mektuplarını, sonuç tarihinden itibaren 45 gün içerisinde Erasmus Koordinatörlüğüne ibraz etmeleri zorunludur. (Son tarih, sonuç ilanında belirtilecektir.)

KONTENJAN

Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize tahsis edilen bütçe doğrultusunda, Personel Ders Verme Hareketliliğinden 10, Eğitim Alma Hareketliliğinden ise 5 kişi olmak üzere toplamda 15 kişi hibelendirilecektir.

DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Seçim işlemi, başvuruda bulunan personel arasından, Üniversitemizce belirlenen ve tüm personele eşit derecede uygulanabilecek nitelikte değerlendirme ölçütleri kullanılarak gerçekleştirilecektir. Ders verme değerlendirme kriterlerine buradan, eğitim alma değerlendirme kriterlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

 

HİBELER

Personel hareketliliğinden faydalanan personele verilen hibe, katkı niteliğinde olup, yurt dışında geçirilen döneme ilişkin masrafların tamamını karşılamaya yönelik değildir.

Mümkün olduğunca çok sayıda akademik ve idari personelin programdan faydalanmasını sağlamak amacıyla, seçilen tüm personel için hibelendirilebilecek gün sayısı, kişi başı toplamda 3 gün ile sınırlandırılmıştır. Gidilecek üniversite ile mesafe hesaplanarak ek olarak seyahat ücreti ödenecektir.

Ödemenin tam yapılabilmesi için faaliyet iki şekilde gerçekleştirilebilir. Her iki durumda da ödeme, 3 gün gündelik ve gidilecek mesafeye göre seyahat ödemesi olarak karşılanacaktır.

  1. 2 faaliyet günü + 1 seyahat günü
  2. 3 ve üzeri faaliyet günü

Hareketlilikten yararlanmaya hak kazanan ve evraklarını faaliyet başlangıç tarihinden önce eksiksiz teslim eden personelin ödemesi, tek seferde, gitmeden önce yapılacaktır. Ancak hareketliliğin başarısız olması durumunda personele ödenen hibenin tamamı geri alınacaktır.

Bu nedenle, tüm personelin hareketlilik sürecini dikkatli bir şekilde planlaması ve gerekli koşulları yerine getirmesi önem arz etmektedir.

Personel hareketliliğinden faydalanacak adaylara verilecek gündelik hibe miktarı, gidilen ülke ile gidilen süreye göre aşağıdaki tabloda belirtilen tutarlar dikkate alınarak hesaplanacaktır.

.

 

*1-4, 5, 6-13 ve 14. bölgelerdeki ülkeler KA171 ülkeleri olarak kabul edildiğinden, proje tabanlı bir uygulama olarak listede adı geçmeyen ülkelere (ilgili bölgelere) hareketlilik yapılmamaktadır. Yalnızca Avrupa Birliği üyesi ülkelere hareketlilik gerçekleştirilecektir.

Personel hareketliliği faaliyetinden faydalanan personele ödenecek seyahat gideri miktarı, “Mesafe Hesaplayıcı” kullanılarak hesaplanmalıdır. Mesafe hesaplayıcısına aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilmektedir. Koordinatörlüğümüze uçak bileti veya konaklama masraflarını gösteren faturaların ibraz edilmesine gerek bulunmamaktadır.

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm

Mesafe hesaplayıcısı aracılığıyla personelin yerleşik olduğu yerden faaliyet yerine kadar olan iki nokta arasındaki kilometre değeri tespit edilmeli ve aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplanmalıdır. Mesafe hesaplayıcısında çıkan kilometre, aşağıdaki tablodaki hibe karşılığı gidiş-dönüş rakamıdır ve söz konusu miktar iki ile çarpılmayacaktır. Personelin aktarmalı olarak seyahat etmesi, yukarıda belirtilen mesafe hesaplaması ile varılan mesafeyi etkilemeyecektir.

.

Yeşil seyahat, seyahatin düşük karbon salınımlı toplu ulaşım araçları kullanılarak gerçekleştirilmesini ifade etmektedir. Bu kapsamda otobüs, tren ve paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat olarak değerlendirilmektedir.

Yeşil seyahat desteğinden faydalanabilmek için, gidiş ve dönüşte yeşil seyahat araçlarının kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının bu araçlarla gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yeşil seyahat desteği alan personelin seyahat günlerini tespit etmek amacıyla, uçuş kartları, otobüs/tren biletleri veya pasaport giriş-çıkış damgaları gibi uygun belgeleri ofise ibraz etmesi zorunludur. Faaliyet başlamadan önce ofisimize dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. 

Eğer yeşil seyahat desteği alan personellere seyahat günleri için bireysel destek hibesi verilmesi kararlaştırılmışsa, bu belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulması önem arz etmektedir. Bu süreçte gerekli belgelerin zamanında teslim edilmesi, hibe sürecinin sorunsuz ilerlemesi açısından büyük önem taşımaktadır.

 

EK BİLGİLER

Hibesiz Personel Olma Durumu

Personel, istediği takdirde hibe almaksızın faaliyete katılabilir. Hibesiz olarak faaliyetten faydalanabilmek için, başvuru yapılması ve başvurunun diğer başvurularla birlikte değerlendirmeye tabi tutulması gerekmektedir.

Hibesiz olarak katılan personelin farkı, bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi ve kendisine herhangi bir ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınması, personelin seçim sürecine dâhil olmamasını gerektiren bir durum değildir. Bu nedenle, hibesiz katılımda bulunmak isteyen personelin başvurusunun dikkate alınacağı önemle belirtilmektedir.

Engelli Personel İçin İlave Hibe

Erasmus programına katılan engelli yararlanıcılara, aldıkları standart hibelerine ek olarak, özel ihtiyaçlarına yardımcı olmak amacıyla ilave hibe verilebilmektedir.

Gidilecek Olan Ülkenin Vatandaşı Olma

Personelin hareketlilik faaliyeti kapsamında vatandaşı olduğu ülkeye gitmesi mümkündür; ancak değerlendirme sürecinde bu personele düşük öncelik verilecektir.

Faaliyetin Gerçekleştirileceği Ülke ve Kurumun Belirlenmesi

Ders verme hareketliliği için kurumlar arası anlaşma zorunlu iken, eğitim alma hareketliliği için böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Personel hareketliliğine hak kazanan ve anlaşmamızın olmadığı bir kurumda eğitim vermek isteyen personel, ilgili kurum ile iletişime geçerek anlaşma yapmayı teklif edebilir.

Anlaşma yapılan kurumda faaliyet gerçekleştirilmesi mümkündür. Bununla birlikte, anlaşmanın personelin yurt dışına çıkmadan önce her iki tarafça da imzalanmış olması gerekmektedir.

Seçim Sonuçlarının İlanı

Seçim sonuçları, erasmus.subu.edu.tr web sayfasında ve erasmusbasvuru.ua ekranında eş zamanlı olarak paylaşılacaktır. Adayların sonuçları bu kanallardan takip etmeleri önemle rica olunur.

Seçim Sonuçlarına İtiraz

İlana başvuran personelin, seçim sonuçlarına itirazı olması durumunda, sonuçların ilanından itibaren en geç 7 gün içerisinde birimimize bir dilekçeyle başvurması gerekmektedir.

Seçimler, Erasmus Uygulama El Kitabı'nda belirtilen ve Üniversitemiz Seçme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenen kararlara göre, Erasmus Kurum Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilecektir.

 

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Erasmus Koordinatörlüğü

                                                     Ab                          Subü                        ua